Monday 7 November 2016

Posvet v Državnem svetu: Ohranimo domove, njive in naravo

V imenu Združenih civilnih iniciativ Šmartnega ob Paki, Podgore, Braslovč, Polzele in Podvina ter Gibanja za trajnostni razvoj Slovenije Vas vabimo na dogodek:
Ohranimo domove, njive in naravo - Trajnostna, ljudem in naravi prijazna mobilnost na 3. razvojni osi. 
Posvet bo potekal v torek, 8. novembra 2016 v dvorani Državnega sveta RS, Šubičeva 4, Ljubljana od 10.00 ure do okvirno 15.00 ure.

Pri razvojnih projektih, kot je 3. razvojna os, je pomembno, da se o ključnih parametrih v družbi doseže soglasje, zato pa je potrebno mnenja izmenjevati. Podprimo tiste projekte, ki krepijo družbo v celoti!

V pričakovanju Vaše prisotnosti Vas lepo pozdravljamo,
Združene civilne iniciative Šmartnega ob Paki, Podgore, Braslovč, Polzele in Podvina ter Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije

RAZLOGI ZA ORGANIZACIJO POSVETA
V severnem delu 3. razvojne osi je zaključni fazi izdelava Državnega prostorskega načrta za povezavo Velenja z AC A1 po izbrani trasi F2-2, ki se priključi na AC A1 pri Šentrupertu v Savinjski dolini. Pobudniki posveta opozarjamo, da so bile pri vrednotenju variantnih tras v letu 2007 narejene pomembne napake. V nadaljnjem postopku sta bila spregledana vsaj dva državna razvojna dokumenta: Strategija razvoja prometa v RS in Strategija prostorskega razvoja Slovenije. Primerjava tras F2-2 in F6 izkazuje, da je slednja za polovico cenejša (188 milijonov EUR), da bistveno manj posega v okolje in biotope, da uniči cca 40 ha obdelovalnih kmetijskih površin manj, da je potrebno porušiti 110 stavb manj in preseliti 40 družin manj. Zaradi tega pobudniki menimo, da je potrebno spremeniti sklep Vlade o izdelavi Državnega prostorskega načrta za odsek 3. razvojne osi na relaciji Velenje – AC A1, kar bomo udeleženci dogodka kot pobudo posredovali Vladi RS.

PROGRAM
10.00 – 10.10 pozdravna nagovora:
·        Lara Jankovič, predsednica Gibanja za trajnostni razvoj Slovenije
·        Boštjan Kragl, predstavnik Združenih civilnih iniciativ

10.10 – 11.45 predstavitveni uvodi:
·        prof. dr. Dušan Plut
·        Marko Peterlin, Inštitut za politike prostora
·        Urban Jeriha, Združene CI, Predstavitev vrednotenja tras
·        Danijel Cokan, Združene CI, Kronologija ključnih kritičnih sporočil občanov in stroke
·        Mateja Kričej, Motiv Plus, Projekt 4-pasovnice med Celjem in Velenjem z manjšimi vplivi
·        Gorazd Marinček, Gibanje TRS, Kako odpraviti možnosti za sistemske napake in izkrivljanja dejstev: pobuda Vladi in Državnemu zboru za spremembe zakonov in drugih predpisov

11.45 – 12.15 premor
12.15 – 14.30 razprava
14.30 – 15.00 Oblikovanje sporočila Vladi, Državnemu zboru in Državnemu svetu RS

Dogodek bosta moderirala Pika Pilko in Gorazd Marinček. Zaradi boljše priprave dogodka, omejenega časa in prostora ter hitrejšega postopka v recepciji Državnega zbora vas prosimo za prijavo. Hkrati se lahko prijavite za razpravo. Dogodek bo posnet in objavljen na Youtube s povezavo na spletni strani Gibanja TRS in na spletni strani Združenih CI (http://cibraslovce.blogspot.si/). Prosimo, da zaradi prijave v recepciji pridete na dogodek pol ure pred pričetkom.

No comments: